Wykrywanie nietolerancji pokormowych

Wykrywanie nietolerancji pokarmowych 

„Co jest dla jednego pokarmem, jest trucizną dla drugiego”

Dowiedz się co jest dla Ciebie pokarmem a co trucizną?

 

Czy wiesz, że według najnowszych badań nietolerancja pokarmowa zwana również inaczej ukrytą alergią odpowiada za większość chorób przewlekłych. Punktem wyjścia do profilaktyki i leczenia chorób przewlekłych wielu schorzeń jest ustalenie co możemy jeść a czego lepiej byłoby unikać.

Nietoleracja pokarmowa to ukryta nadwrażliwość na pokarmy, która szacunkowo dotyka aż 45% populacji

Jeśli często odczuwasz bóle głowy, masz problemy z koncentracją i czujesz zmęczenie. Masz problem z utrzymaniem wagi, problemy gastryczne, wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Osłabioną odporność, dreczą Cię nieżyty nosa, stany zapalne zatok czy astma … istnieje duże prawdopodobieństwo, że powodem jest brak tolaracji na określone produkty w Twojej diecie.

W wielu przypadkach nietolerancji pokarmowej towarzyszy nieprawidłowa działalność odpornościowa na konkretny pokarm lub pokarmy, Jednym ze sposobów reakcji organizmu na subtancje szkodliwe jest wytwarzanie przeciwciał. Gdy układ odpornościowy zostanie przeciążony wywołują one objawy nietoleracji pokarmowej.

Jakie mogą być objawy nietoleracji

  • ze strony układu pokarmowego tj. wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymanie wody, nudności, zaparcia, biegunka, kolka i problemy z utrzymaniem wagi ciała
  • oddechowe tj. nieżyt nosa, zapalenie zatok i astma
  • mięśniowo-szkieletowe tj. zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni i osłabienie
  • ze strony ośrodkowego układu nerwowego tj. migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastróju i zachowania, depresja, lęk, zmęczenie czy nadmierne pobudzenie
  • dermatologiczne tj. pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk, swędzenie skóry i wysypki.

Badanie nietoleracji pokarmowej to

prosty i skuteczny sposób na sprawdzenie 59 produktów żywnościwych (antygenów), które mogą być szkodliwe dla Twojego organizmu. Jego działania opiera się na oznaczeniu specyficznych pokarmowo immunoglobulin klasy G (IgG). Na podstawie próbki krwi bada się reakcje organizmu na produkty, wśród których znajdują się wybrane zboża, mięsa, ryby, warzywa i owoce.

Pełna lista altygenów w badaniu:

baranina, brokuł, czarna porzeczka, czosnek, drożdże, gluten, grejpfrut, grzyby, herbata, imbir, jabłko, jajko (całe), kakao, kapusta, kukurydza, kurczak, marchew, migdały, mix białego mięsa ryb (łupacz/plamiak, dorsz, płastuga/flądra), mix melon (melon, kantalupa i arbuz), mix mięs ryb słodkowodnych (łosoś i pstrąg), mix mięsa skorupiaków (krewetka, krab, homar, małż jadalny), mix roślin strączkowych (groch, soczewica, fasola), mleko krowie, ogórek, oliwka, orzech brazylijski, orzech nerkowca, orzech włoski, orzech ziemny, owies, papryki (czerwona,
zielona i żółta), pomarańcza i cytryna, pomidor, por, pszenica, pszenica durum, ryż, seler, soja, truskawka, tuńczyk, wieprzowina, wołowina, ziemniak, żyto.

 

Wynik badania stanowi podstawę do stworzenia odpowiedniej diety, dzięki której możesz pozbyć się długoletnich dolegliwości lub chorób, takich jak chociażby nadwaga, bezsenność, bóle głowy, zapalenie skóry i wiele innych.