Diety i odchudzanie

Diety i odchudzanie

Czy chcesz schudnąć, a może przytyć? Potrzebujesz diety z powodu choroby lub chcesz się zdrowiej odżywiać?

Zaopiekujemy się Tobą… NATURALNIE

Tylko z nami masz Gwarancje Satysfakcji Klienta!

 

Jeżeli:

  • Chcesz zgubić zbędne kilogramy i poczuć się lepiej w swoim ciele?
  • Przygotowujesz się do zajścia lub już jesteś w ciąży, i zależy Ci na zdrowiu oraz prawidłowym rozwoju Twojego dziecka? Przygotuj swoje ciało na przyjęcie nowego życia.
  • Potrzebujesz diety, która pomoże Tobie w walce ze schorzeniem?
  • Jesteś sportowcem i chcesz być w lepszej formie i osiągać lepsze efekty?
  • Jesteś wegetarianinem i nie możesz sobie poradzić z niedoborami w swoim organiźmie?
  • Jeżeli masz wątpliwości czy wybierasz zdrowe produkty i chcesz się dowiedzieć gdzie je znaleźć.

to możemy Ci pomóc!

Sposób odżywiania ma wpływ niemalże na każdy aspekt naszego życia. 

„Jesteś tym co jesz”

Celem Natural Healing jest promowanie zasad zdrowego żywienia, ruchu oraz poszerzania wiedzy na temat prozdrowotnego stylu życia.

Chcemy pokazać Tobie, że indywidualnie skomponowana dieta poprawi nie tylko zdrowie i sylwetkę, ale również podniesie poziom energii i sił witalnych. Naszym celem jest aby Twoja dieta stała się stylem życia oraz w zależności od celu kuracji ukierunkowane zmiany żywieniowe przyniosły długotrwałe efekty zdrowotne.

Naszą poradnię charakteryzuje miła, rodzinna atmosfera. Do każdego podchodzimy w sposób indywidualny i dokładamy wszelkich starań, aby każdy nasz klient poczuł się u nas bezpiecznie i komfortowo. Podstawą dobrania odpowiedniego planu dietetycznego jest szczegółowy wywiad gdzie omawiany jest ogólny stan zdrowia, wysiłek fizyczny, nawyki żywieniowe i co bardzo ważne weryfikacja dzienniczka odżywiania oraz pomiary ciała. Na kilka dni przed planowaną wizyta postaraj się spisać spożywane posiłki w ciągu ostatnich kilku dni.

Dzięki najnowocześniejszemu analizatorowi Tanita BC-601 dietetyk określi procentową zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, tłuszczu wisceralnego, zawartość procentowa tkanki mięśniowej i kostnej, stopień nawodnienia organizmu, BMI oraz wiek metaboliczny. Określenie tych parametrów jest zupełnie bezbolesne i bezpieczne i polega na zmierzeniu oporu elektrycznego poszczególnych tkanek. Informacje uzyskane w toku analizy są bardzo potrzebne do monitorowania postępów diety, dzięki nim możemy sprawdzać poziom spalania tkanki tłuszczowej, nie dopuścić do utraty tkanki mięśniowej lub nadmiernemu ubytkowi wody z organizmu.

W razie potrzeby lub preferencji istnieje również możliwość wspierania odżywiania indywidualnym związków odżywczych ziół, shaków itp. stanowiących skompresowaną formę jedzenia.

W czym Tobie możemy pomóc?

Masz pytania? Chciałbyś wiedzieć więcej?

Umów się na wizytę konsultacyjną, odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

+48 530 120 130

LentaMedica Szerszmidt i Specjaliści

Dieta w ciąży, przygotowanie do ciąży

Planujesz powiększenie rodziny…

Czy zdajesz sobie sprawę jak ważne jest przygotowanie swego ciała na przyjęcie nowego życia.

Dla kobiet głównymi inhibitorami płodności są stres emocjonalny, nadwaga, oraz anemia. Jak również nierównowaga hormonalna prowadząca do endometriozy, cysty na jajnikach, oraz mięśniaki prowadzą do niepłodności. Ponadto, przyjmowanie niektórych lekarstw, środków przeciwbólowych, niewłaściwa dieta oraz konsumpcja mleka również mają ścisły związek z kobiecą niepłodnością. Nowe badania wyjaśniają, że zarówno substancje zaburzające gospodarkę hormonalną pochodzące z zanieczyszczeń, ekspozycja na obce hormony w łonie matki, chemiczne pozostałości w jedzeniu i wodzie, oraz plastiki mogą prowadzić do niepłodności u obojga płci.

Dieta jest kluczem do poczęcia zdrowego dziecka… Dla obojga partnerów

Można wyraźnie zaobserwować że dieta oraz styl życia na sześć miesięcy przed zajściem w ciążę odgrywają kluczową rolę dla obojga partnerów. Natura w każdy możliwy sposób stara się bronić nowego życia … niestety niewłaściwe odżywianie oraz życie w ciągłym stresie w dzisiejszej kulturze zdają się być podstawa większości problemów z płodnością.

W zależności od indywidualnych potrzeb niezbędne jest dopasowanie odpowiedniego programy żywieniowego (dieta oraz suplementacja) mające na celu oczyszczenie oraz maksymalne odżywienie organizmu.

Chcesz aby Twoje dziecko dobrze się rozwijało, było zdrowe i mądre?

Jeśli przygotowujesz się do ciąży, lub już spodziewasz się dziecka, i zależy Tobie na zdrowiu oraz prawidłowym rozwoju dziecka w Natural Healing znajdziesz kompleksową i troskliwą opiekę.

Dieta wg Pięciu Przemian

Istnieje wiele sposobów podejścia o zbilansowanej diety w naszym życiu . Możemy użyć piramidy żywności, czy możemy wykonać jedną z tysięcy innych diet. Istnieje dieta a raczej styl życia oparty na Pięciu przemianach i wywodzić się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Jest to system odżywiania i wspomagania zdrowia, który najbardziej do mnie jako terapeuty przemawia. Ta dieta odniosła również niesamowite rezultaty u moich klientów, którzy wprowadzają elementy tradycyjnej medycyny chińskiej w swoje życie.

Co składa się na Pięć Przemian?

To pięć elementów : Ogień, Ziemia, Metal, Woda i Drewno. Każdy element ma odpowiedniki z tym związane, w których płynie energia chi. Jak również każdy z elementów jest związany z innym smakiem i w pływa na odmienne narządy (z każdym z elementów jest także związany zapach, środowisko, kierunek, emocja, dźwięk, tkanki, znaczenie i pora roku).

 

W TCM, uważa się, że jedzenie różnych produktów spożywczych z każdego z pięciu elementów zawierających smak i kolor jest ważnym elementem zdrowej diety i wspomaga zdrowy przepływ energii . To nie znaczy, że trzeba jeść taką samą ilość każdego smaku . W naturze najwięcej występuje pokarmów o słodkiej konstytucji, w porównaniu do słonych, pikantnych, kwaśnych czy gorzkich. Gdy dany element lub jego meridiana jest pod wpływem stresu prawdopodobnie konieczne jest aby zwiększyć ilość smaku z nim powiązanego . Podczas gdy pewne smaki w nadmiarze tj. np. sól w nowoczesnym społeczeństwie może prowadzić do występowania przewlekłych chorób.

Jak to się ma do zrównoważonej diety ?

Jeśli każdy element ma kolor, smak i organy z nim związane , gdy mamy dietę, która zawiera wszystkie różne kolory i smaki dostarczamy energie do naszych meridian, aby pomóc nam poprawić nasze samopoczucie. Inną kwestią do rozważenia to, że żywność może być zarówno wspierać lub osłabiać nasz potencjał energetyczny.

Na przykład, element Drewno, ma smak kwaśny i kolor zielony, jeśli nasza dieta nie zawierałaby elementów zielonych i kwaśnych, wówczas elementowi drewna nie będzie dostarczana energia. Więc aby utrzymać poziom energetyczny element drewna będzie pobierał energie z Metalu. Metal ma smak ostry ( ostre ) i kolor biały . Zwiększenie spożycia białej lub pikantne żywności pomaga utrzymać wszystko wyważone i znów będzie czerpać z innego meridianu , starając się utrzymać równowagę . Gdyż nasz organizm nieustannie próbuje utrzymać równowagę poprzez uzyskanie energii z pokarmów, które spożywamy.

Jakie są twoje pragnienia ? Czy jest coś, co można jeść codziennie i to już nie jest zaspokojenie , ale ciągle jeść to z przyzwyczajenia ? Czasami możemy utknąć w zwyczajów i procedur , które nie mogą być korzystne dla więcej. Ponieważ nasze energie są w ciągłym ruchu, więc są nasze potrzeby żywieniowe również. Posiadanie diety, która jest zrównoważona, kolorowa i smaczna, pomaga zwiększyć naszą “energię”, a tym samym poprawia nasze zdrowie i samopoczucie .

 

Pomogę zrównoważyć Twoją dietę odpowiednimi smakami i elementami abyś zauważył/ła wzrost energii, lepsze samopoczucie, oraz wsparcie dla zdrowia, co poskutkuje pobudzeniem organizmu do samo leczenia. 

Dieta dla wegan i wegetarian

Kluczem do zdrowej diety wegetariańskiej – jak każdej innej diety – jest zasada korzystania z różnych produktów spożywczych . Żaden pojedynczy produkt nie może dostarczyć wszystkich składników odżywczych jakich potrzebuje organizm. Im bardziej restrykcyjne diety, tym większym może być wyzwaniem, aby uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze . Dieta wegańska, na przykład, eliminuje naturalne źródła pożytecznych substancji będących w produktach mlecznych, które zawierają dużo witaminy B -12, a także wapnia .

 

Przy odpowiednim planie żywieniowym możesz być pewien, że twoja dieta zawiera wszystko, co organizm potrzebuje . Należy zwrócić szczególną uwagę na następujące składniki odżywcze :

Wapń pomaga budować i utrzymywać mocne zęby i kości. Mleko i nabiał są najbardziej bogate w wapń . Jednak nie każdy wie, że ciemnozielone warzywa, takie jak rzepy, jarmuż i brokuły, są również dobrym źródłem tego składnika, gdy spożywane są w odpowiednich ilościach. Produktami, które szczególne są bogate w wapń są soki, zboża, mleko sojowe, jogurt sojowy i tofu.

Jod jest składnikiem hormonów tarczycy, które pomagają regulowania metabolizmu , wzrostu i funkcji kluczowych narządów. W diecie wegan często dochodzi do znacznego niedoboru jodu w organizmie. Jodu do organizmu może nam dostarczyć soja, warzywa kapustne i słodkie ziemniaki ale pamiętajmy, że najlepiej badać jego poziom np. u dietetyka i uzupełniać jego niedoboru indywidualnie dobranymi suplementami.

Żelazo jest zasadniczym elementem w krwinkach czerwonych. Suszona fasola i groch , soczewica, zboża, produkty wzbogacone pełnoziarniste, ciemne zielone warzywa liściaste i suszone owoce są dobrym źródłem żelaza. Ponieważ żelazo nie jest tak łatwo absorbowane ze źródeł roślinnych, zalecenia spożycia żelaza dla wegetarian są niemal dwukrotnie wyższe niż zalecenia dla osób które nie są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Aby poprawić przyswajanie żelaza należy jeść pokarmy bogate w witaminę C, takie jak truskawki, owoce cytrusowe, pomidory, kapusta i brokuły, w tym samym czasie lub krótko przed pokarmami które zawierają żelazo.

Kwasy tłuszczowe omega- 3 są ważne dla zdrowia naszego serca. Diety, które nie zawierają ryby i jaj są stosunkowo ubogie w aktywne formy kwasów tłuszczowych omega- 3 . Olej rzepakowy, olej sojowy, orzechy włoskie, siemię lniane są dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych . Jednakże, ponieważ konwersja roślinnego omega-3 do typów używanych przez ludzi jest nieefektywna, warto rozważyć wzbogacenie diety o  odpowiednie suplementów.

Białko pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, kości, mięśnie i narządy. Jaja i produkty mleczne są dobrym jego źródłem i nie trzeba jeść ich dużych ilości aby zapewnić potrzeby białkowe. Można również uzyskać wystarczającą ilość białka z pokarmów roślinnych. Źródła roślinne obejmują produkty sojowe, substytuty mięsa, rośliny strączkowe, soczewice, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste .

Konieczne jest dostarczanie naszemu organizmowi witaminy B- 12, która potrzebna jest do wytwarzania czerwonych ciałek krwi i zapobiegania anemii. Witamina ta występuje prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, więc bez opieki dietetyka może być to trudne.

Cynk jest podstawowym składnikiem wielu enzymów i odgrywa rolę w podziale komórek i powstawanie białek. Cynk nie jest tak łatwo absorbowane ze źródeł roślinnych jak żelazo. Źródłami roślinnymi cynku są całe ziarna, produkty sojowe, rośliny strączkowe, orzechy i kiełki pszenicy .

Dieta wg św. Hildegardy z Bingen

W Hildegardowej nauce o odżywianiu produkty spożywcze nie są podzielone na kategorie ze względu na zawarte w nich witaminy, minerały czy mikroelementy, ale z uwagi na ich subtelne działanie. Według św. Hildegardy, wszystko co istnieje na ziemi działa na nas w szczególny sposób. Chodzi o to by świadomie wybierać pożywienie, czyli pokarm dla ciała, duszy i umysłu – trzech płaszczyzn, które są ze sobą nierozerwalnie związane i wzajemnie od siebie zależne. Jesteśmy zdrowi, pełni wigoru i radości gdy te trzy obszary harmonijnie ze sobą współpracują.

Nie jest więc bez znaczenia jakie produkty wybieramy. Człowiek jest tym, co je. Do spraw odżywiania należy przywiązywać szczególną wagę. Dbałość o zachowanie właściwej miary i nieprzerwanie dążenie do zachowania równowagi przynoszą efekty w postać dobrego samopoczucia i i radości życia. Posiłek zjedzony z umiarem wzmacnia i zapewnia energię do działania. Natomiast jeśli po jedzeniu czujemy się zmęczeni i ociężali to znaczy że naturalne potrzeby zostały zachwiane.
Nie łatwo jest samodzielnie sterować własną dieta aby zachowywać odpowiednie proporcje dotyczące obfitości spożywanych posiłków jak również ich różnorodności. Często samodzielnie trudno jest wyważyć tak wiele parametrów, jednak gdy udaje się to z pomocą specjalisty, co obserwuje u wielu moich klientów, skutkuje to lepszym samopoczuciem, poprawą odporności, redukcją wielu dolegliwości zdrowotnych. Efekty które obserwuje najczęściej to obniżenie poziomu cholesterolu, znacznie niższa zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych, redukcja reakcji alergicznych, znacznie poprawią się kondycja i wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wiele więcej,